Skip to content
Home » Blog » Verbeter datakwaliteit aan de hand van Power BI

Verbeter datakwaliteit aan de hand van Power BI

De kwaliteit van data. Vaak weten organisaties dat het ontzettend waardevol is om over goede datakwaliteit te beschikken. Maar dit is bij veel bedrijven nog lang niet altijd in orde. Hoe pak je de koe bij de horens wanneer de kwaliteit van data te wensen over laat? Het korte antwoord: door Power BI op de juiste manier in te zetten.

Ik leg je graag uit hoe ik bedrijven help om hun datakwaliteit te verbeteren. Met gerichte Power BI rapportages wordt het inzichtelijk waar het probleem ligt, wat de impact is en hoe het direct opgelost kan worden.

Het concreet maken van data

Power BI is een effectief middel om je bedrijf beter inzichtelijk te maken. Maar het staat of valt bij kwalitatieve data. Veel opdrachtgevers zijn zich ervan bewust dat hun data niet goed (genoeg) is, maar ze kunnen niet tastbaar maken hoe ze dit kunnen verbeteren. Het blijkt lastig te zijn om exact aan te wijzen welke data ontbreekt of vervuild is. Nu kun je daar allerlei adviesbureaus voor inschakelen of ‘data stewards’ voor aanstellen om conceptueel over data te praten. Maar enkel met termen als data policy en data governance verbeter je de daadwerkelijke data nog niet.

Je komt wél tot de kern door de data in te duiken en concreet vast te stellen wat er niet klopt. En door deze informatie op een overzichtelijke manier te presenteren, help ik medewerkers te snappen welke handelingen zij moeten verrichten om zaken te verbeteren. Ik zet Power BI in om dit te realiseren.

Controle met check-rapportages

Wanneer er op een verkoopafdeling facturen aangemaakt worden, komt het voor dat er een veld niet gevuld is. Daardoor is het niet mogelijk om een volledige analyse te maken omdat er een stuk data onbekend is. Met Power BI laat ik zien welke data ontbreekt. Dankzij beter ingevulde velden heb je als organisatie een completer overzicht. Daardoor kunnen er onder meer betere omzetanalyses gemaakt worden.

Bij veel Power BI opdrachten maak ik check-rapportages. Dit geeft een opdrachtgever direct inzicht in zaken die niet goed staan. Denk aan velden die niet (goed) gevuld zijn, zoals het adres waar de order naartoe gaat of de betrokken verkoopadviseur die er een commissie over ontvangt. In de rapportage geef ik aan wat ze moeten doen om het op te lossen en wat het effect daarvan is. Je kunt je voorstellen dat dit zeer waardevol is: je ziet immers direct wat er misging, wat de impact daarvan is en concreet wat er aangepast moet worden.

Een screenshot van een Power BI dashboard waarin de data onleesbaar is gemaakt met artikelen die 'verkeerd' zijn gekoppeld.
Een screenshot van een Power BI dashboard waarin de data onleesbaar is gemaakt met artikelen die ‘verkeerd’ zijn gekoppeld.

Minder administratie en fouten, betere analyses

De check-rapportage brengt naast een betere datakwaliteit ook een stukje bewustwording in de organisatie over dit onderwerp. Power BI zorgt hiermee naast meer inzicht, ook voor het verbeteren van de datakwaliteit. Als bedrijf kun je betere analyses maken. Er zijn minder administratieve taken benodigd en de kans op fouten daalt. Zet Power BI daarom op de juiste manier in. Zorg niet alleen voor een mooi dashboard, maar ga daadwerkelijk aan de slag met het verbeteren van je data. En wie kan je hier beter bij helpen dan een Power BI expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *