Geregeld krijg ik in mijn trainingen Power BI voor Ontwerpers de vraag hoe je een goed dashboard maakt. Het maakt dan niet eens zo veel uit of dat in Power BI is, of in een soortgelijke tool. In deze blog deel ik handvatten met je voor een goed dashboard. Waar ik het in deze blog niet over heb is wat voor soorten verschillende dashboards er zijn, hoe je een goed dashboard maakt, of hoe precies dashboards je helpen informatievoorziening te verbeteren. Dergelijke vragen deel ik in andere blogs.
Slecht voorbeeld
Laten we beginnen met het voorbeeld van een slecht dashboard:
Afleiding Er zijn veel visualisaties op 1 pagina (hier 7)
Kleur Er worden ruim 10 kleuren gebruiken op 1 pagina, waardoor we ons moeilijk kunnen concentreren op de data.
Taartdiagrammen Mensen kunnen de relatieve proporties niet onderscheiden tussen de verschillenden delen van de taart, hooguit het grootste gedeelte kunnen we interpreteren.
Tekst Elke visualisatie heeft een grote legenda (zoals links van de taartdiagrammen). Dit maakt het dashboard behoorlijk ‘vol;’.
Goed voorbeeld
Laten we het nu omdraaien, wat is dan een voorbeeld van een goed dashboard. Dat kan er voor mij bijvoorbeeld zo uit zien:
Waarom vind ik dit wel een goed dashboard:
Visueel aantrekkelijk Het dashboards is visueel aantrekkelijk, maar niet afleidend
Makkelijk naar informatie Het is relatief makkelijk voor een lezer om hier informatie uit te halen zonder lang te kijken naar de graphics.
Aantal visualisaties Er is zijn genoeg visualisaties (5) op deze pagina. Dat vind ik een goede balans tussen leesbaarheid en informatiedichtheid.
Kleurenpalet Het kleurenpalet is aantrekkelijk, er zijn maar 4 kleuren die fijn in elkaar overlopen (zwart, grijs, wit, rood). Dit dashboard gaat over waar vermogen wordt verloren (zie titel). De matte kleur rood vind ik daar goed bij passen.
De titels De titel van het dashboard geeft duidelijk aan waar het over gaat, en de zin boven iedere visualisatie geeft duidelijk aan waar de visual over gaat, zoals: “How much are we selling by product?”
Filters De filters rechtsboven. Daardoor kan je op 1 pagina meer informatie delen, zonder dat het chaotisch wordt. Immers, met filters kan je inzoomen op data. Tip: wanneer je veel rapporten maakt zorg dan altijd voor een zelfde structuur, zoals: Filters staan altijd op dezelfde plek, hier rechtsboven.
Voor wanneer je met PowerBI werkt, bekijk dan deze pagina eens met doorgaans veel goede voorbeelden van PowerBI Dashboards. Ideaal ter inspiratie.
Recap en volgende blogs
In deze blog heb ik je voorbeelden van goede en slechte dashboards gegeven. Als techniek heb ik PowerBI gebruikt, maar de punten gelden voor ieder dashboards. In volgende blogs ga ik dieper in op de kunst en kracht van informatie visualiseren, en waar je begint bij het maken van dashboards.
Ik hoor graag van je of je verdere aanvullingen hebt op goede en slechte punten aan een dashboard. Reageren kan via onderstaande.
Heb je zelf een uitdaging van iets in Power BI, kijk dan eens bij een van mijn Q&A artikelen (zoals deze), of stuur mij een vraag via LinkedIn.