Het Rijk Golfbanen is eigenaar en exploitant van vier golfbanen, driving ranges en de horeca. Dan is het prettig om bijvoorbeeld te weten wanneer het druk is op de golfbanen, welke producten hard lopen in de horeca en hoe zij efficiënt met energieverbruik om kunnen gaan. Het Power BI ecosysteem helpt Richard Rensen, manager finance bij Het Rijk Golfbanen, en zijn team om databases aan elkaar te koppelen en alle data goed te structureren. Daardoor kunnen ze nu op het gebied van data zelf een hole-in-one slaan.
Een integraal overzicht
Met golfbanen in Nijmegen, Nunspeet, Enschede en Cadier en Keer mikt Het Rijk Golfbanen op drie doelgroepen. Ze staan voor kwaliteit en gastvrijheid en zorgen dat alles goed geregeld is voor eigen leden, niet-leden die graag eens een ronde spelen en bedrijven gericht op business events. Ook zijn gasten van harte welkom in de horeca die geen directe relatie met golf hebben. Richard: “We willen golf op een laagdrempelige manier aanbieden, waardoor mensen zich hier thuis voelen. In alles wat we doen willen we kwaliteit leveren. Als manager finance pak ik, samen met mijn team, alle financiële zaken op voor de vier golfbanen. Daar valt ook een stuk automatisering onder.”
Als organisatie koos Het Rijk Golfbanen er bewust voor om niet te werken met één groot ERP pakket, maar juist per discipline een systeem in gebruik te nemen dat in de markt veel gebruikt wordt. Richard: “Dat zorgt ervoor dat we elk onderdeel afzonderlijk goed beheersen. Natuurlijk wilden we wel een integraal overzicht hebben, over de processen heen. En we wilden voorkomen dat alle informatie versnipperd blijft. Zo’n twee jaar geleden kwam Power BI naar voren als oplossing waarmee we deze pakketten eenvoudig met elkaar kunnen bundelen.”
Slim omgaan met data
Power BI biedt Het Rijk Golfbanen de benodigde ontwikkelkracht. Richard: “Voor ons was Power BI nieuw, maar we hadden snel door dat dit dé manier is om eenvoudig data te analyseren. En als we onze data goed kunnen organiseren, is het makkelijker om een dashboard te maken. Afgelopen jaar pakten twee stagiaires het project op om verschillende databases te koppelen. Zo konden we als organisatie de stap naar Power BI maken.”
Die ontwikkeling raakte in een stroomversnelling toen Richard en zijn team de Power BI Gebruikersdag 2023 bezochten in Jaarbeurs Utrecht. “Het verhaal van Filip, die daar als spreker stond, triggerde mij direct”, legt Richard uit. “Hij liet namelijk heel concreet zien dat je met Power BI eenvoudig data kunt verzamelen, zonder dat je direct in gigantische softwarepakketten hoeft te investeren. In zijn oplossing kwam duidelijk naar voren dat je data op een slimme manier naar een tussenplatform kunt brengen, wat qua kostenbeheersing vele malen interessanter is. Deze manier is erg geschikt voor MKB-bedrijven, die vaak worstelen om op hoger niveau data analyses te maken en het tegelijkertijd betaalbaar willen houden.”
Data op een dieper niveau
“De aanpak van Filip is helder, hij denkt in praktische oplossingen en voert direct optimalisatieslagen door”, vertelt Richard. “Waar anderen vaak naar visualisaties van data kijken, gaat hij een niveau dieper. Hij laat zien hoe je data organiseert en de juiste informatie uit Power BI haalt en onderhoudt. En juist deze kennis ontbreekt binnen veel organisaties. Dankzij Filip weten we dat onze data betrouwbaar is en kunnen we dit efficiënt onderhouden.”
Masterclass in Power BI
“Filip weet hoe je data moet organiseren, hij vraagt goed door en controleert of je het begrijpt. In feite geeft hij direct een op maat gemaakte masterclass, gericht op onze situatie”, licht Richard toe. “Na de eerste dag voerden we al direct flinke verbeteringen door en kregen we huiswerk mee. Onze stagiaires optimaliseerden vervolgens ons datamodel en dat hebben we in onze tweede sessie besproken en verbeterd. Het is geen cursus, je krijgt van Filip direct iets waar je mee aan de slag kunt. Ontzettend waardevol.” De grootste win voor Het Rijk Golfbanen? “Onze data is nu schoner en meer gestructureerd. Dit voorkomt stilstand en achteruitgang. Als we namelijk op oude voet waren doorgegaan hadden we dermate veel data binnengehaald dat alles erg traag zou zijn. Dan hadden we een kostbare tussenstap moeten zetten. Die stap is nu vermeden én we zijn nu in staat om ons door te ontwikkelen.”